Prosedur Permohonan
Pemohon yang layak memohon Sijil Pengesahan Halal dikategorikan seperti berikut:
Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat nasional dan antarabangsa
hendaklah memohon secara terus kepada Hab Halal, JAKIM melalui permohonan secara online.
Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat pasaran tempatan,
permohonan hendaklah dipohon terus kepada JAIN/MAIN mana yang berkenaan.
Pemohonan akan ditolak bagi perkara-perkara berikut:
- pengeluar/ pengilang produk (manufacturer/ producer);
- pengedar/penjual (distributor/ trader);
- pengeluar sub-kontrak (sub-contract manufacturer);
- pembungkusan semula (repacking);
- premis makanan (food premise); dan
- rumah sembelih (abattoir/slaughter house).
Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat nasional dan antarabangsa
hendaklah memohon secara terus kepada Hab Halal, JAKIM melalui permohonan secara online.
Permohonan Sijil Pengesahan Halal bagi pasaran di peringkat pasaran tempatan,
permohonan hendaklah dipohon terus kepada JAIN/MAIN mana yang berkenaan.
Pemohonan akan ditolak bagi perkara-perkara berikut:
- Syarikat yang mengeluar dan mengedar produk halal dan tidak halal;
- Produk yang tidak halal;
- Bahan semulajadi yang tidak melibatkan sebarang pemerosesan;
- Ubat-ubatan atau produk yanng dikategorikan sebagai keluaran farmaseutikal oleh Kementerian Kesihatan Malaysai ;
- Pewarna rambut (hair color / hair dye);
- Produk siap diproses (finish processed product) yang dikeluarkan di luar negara;
- Produk yang menggunakan nama yang sinonim dengan istilah yang mengelirukan seperti bak kut teh dan sebagainya;
- Baja dan makanan binatang;
- Produk / Barangan Gunaan
- Premis Makanan
- Rumah Sembelih
- Profil syarikat;
- Pendaftaran syarikat/perniagaan;
- Nama dan keterangan produk / menu untuk disahkan;
- Bahan ramuan yang digunakan;
- Nama dan alamat pengeluar / pembekal ramuan;
- Status halal bahan ramuan beserta sijil halal atau spesifikasi produk bagi bahan ramuan kritikal (jika berkaitan);
- Jenis bahan pembungkusan;
- Proses dan prosedur pengeluaran;
- Lain-lain dokumen seperti HACCP, ISO, GHP, GMP, TQM dan sebagainya (Jika ada); dan
- Peta lokasi premis / kilang.
No comments:
Post a Comment